Nieuwe NPO dramaserie Centraal

In oktober wordt de nieuwe NPO dramaserie Centraal uitgezonden

Het klinkt nog heel ver, voor je het weet is het 1 november en dan zal er een nieuwe drama serie worden uitgezonden bij NPO 3 om 21.30 uur. Het zijn in totaal zes afleveringen van 45 minuten, waarmee verschillende mensen in de spotlight worden gezet. Om jou alvast een sneak peek te geven, kan je hieronder lezen wat je zoal te zien krijgt. Want de nieuwe NPO dramaserie Centraal heeft voor ieders wat te bieden.

Mocht jij naar het Nederlands Film Festival gaan, dan heb jij geluk. Want de serie zal daar in premiere gaan. Waardoor de bezoeker een grot stap voor heeft op de rest van de Nederlandse televisie kijker. De eerste aflevering van de nieuwe NPO dramaserie Centraal zal 18 oktober worden uitgezonden door NTR, VPRO en BNNVARA, maar ook het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBO. Een goede mogelijkheid voor de omroepen om samen een goede en diverse serie te maken.

De titel ‘Centraal’ kan over van alles gaan. Als jij weet dat het bij de serie gaat over de ontmoetingen op het station, dan weet je misschien genoeg. Op het station kruisen dagelijks duizenden levens elkaar. Het is het begin- en eindpunt van grote en kleine reizen. Waar mensen van alle leeftijden en nationaliteiten onderweg zijn.

In de nieuwe NPO dramaserie Centraal stap je in de wereld van verschillende mensen

Iedere reis met een eigen reden, iedere reiziger met een eigen verhaal. In de nieuwe dramaserie Centraal volgen we in iedere aflevering het verhaal van één van deze reizigers: mensen die na een toevallige ontmoeting hun leven een verrassende wending zien nemen.

Centraal bestaat uit zes afleveringen van 45 minuten, ieder gerealiseerd door een veelbelovend team van regisseurs, scenaristen en producenten, onder leiding van scenarist Mieke de Jong. De verhalen staan op zichzelf, maar ze hebben één ding gemeen: het begin en eindpunt is station Rotterdam Centraal. Misschien klinkt de formule je bekend in de oren.

Vorig jaar werden er ook korte films van 45 minuten uitgezonden, namelijk de ‘One Night Stands‘. De NPO dramaserie Centraal is een vervolg hierop. Als je de zes verschillende afleveringen hebt gelezen, merk je direct op dat een hele diversiteit aan verschillende verhalen vormt. Het is mooi om te zien dat mensen met verschillende achtergronden samenwerken om iets goeds te creëren.

Aflevering 1: Wat je vindt mag je houden

Wat je vindt mag je houden - Nieuwe NPO dramaserie Centraal
Bron: Herrie Film & TV | Centraal

Regie: Nina Spijkers
Scenario: Myranda Jongeling
Producent: Fiction Valley
Met o.a.: Judith Noyons, Maarten Heijmans, John Buijsman, Sia Cyrroes, Boris Itzkovitch Escobar, Sjoerd Oomen en Annemarie Prins

Iedere week gaat Frieda, een jonge gelovige vrouw, met de trein naar het drukke Rotterdam om haar zieke tante te bezoeken. Ver weg van haar veilige dorpsgemeenschap ontmoet ze dragqueen Rafael die haar bevrijdt uit een benarde situatie. Rafael mag dan wel haar reddende engel zijn, voor Frieda komt hij regelrecht uit de hel. En omgekeerd is Frieda voor Rafael een bekrompen vrouw met wereldvreemde ideeën. Maar toch vinden ze elkaar in die ene nacht. Hij vindt de weg naar haar ziel zonder de straffe Gods en zij vindt de weg naar zijn verdriet onder een glitterjurk en nepwimpers. Gelouterd stapt Frieda op de trein terug naar haar dorp.

Aflevering 2: Afua

Afua - Nieuwe NPO dramaserie Centraal
Bron: Herrie Film & TV | Centraal

Regie: Sia Hermanides
Scenario: Ilse Ott
Producent: Topkapi Films
Met o.a.: Jashayra Oehlers, Nora el Koussour

Een grote bus staat klaar achter het station. Dit is Afua’s dag: ze gaat op schoolreisje naar de Efteling. Dan blijkt dat Afua niet mee mag, omdat haar moeder niet heeft betaald. Afua is boos: de hele wereld can burn in hell. Doelloos slentert Afua over Rotterdam Centraal totdat ze Naz (17) ontmoet. Niets liever zou Afua willen dan bij de stoere Naz en haar vriendinnen horen. Eerst ergert Naz zich aan Afua, maar gedurende de dag ziet ze in haar steeds meer een jongere versie van zichzelf. Wanneer Afua na lang aandringen met de groep jonge vrouwen mee mag naar een feest, voelt ze zich eindelijk geen klein kind meer. Maar dan komt Afua erachter dat Naz’ vrijgevochten straatleven ook een schaduwkant heeft.
Afua is een coming-of-age film, maar bovenal: een film over sisterhood.

Aflevering 3: Teef

Teef - Nieuwe NPO dramaserie Centraal
Bron: Herrie Film & TV | Centraal

Regie: Jamille van Wijngaarden
Scenario: Randy Oost
Naar een verhaal van: Herman van den Bosch, Laurens Jans en Randy Oost
Producent: Keplerfilm
Met o.a. Frieda Barnhard, Rene Groothof en Paul Kooij.

Een zwerfhond loopt onrustig door het station. Wanneer ze wordt opgejaagd door de beveiliging, vlucht ze het station uit, via het spoornetwerk de bossen in. Vanaf dan leren we outcast Noa kennen, die in het hondenasiel van haar zwakke vader John en haar dominante oom Louis werkt. Samen met mede-outcasts Moussa en Berry trekt ze er vaak op uit om haar frustratie bot te vieren op het omliggende dorp. Wanneer de valse herder uit de bossen verschijnt en Noa haar weet te vangen, herkent ze iets in de teef en probeert haar voor zich te winnen. Om dichter bij het dier te kunnen komen, kan Noa niet anders dan zichzelf toestaan kwetsbaar te zijn.

Aflevering 4: Khata

Khata - Nieuwe NPO dramaserie Centraal
Bron: Herrie Film & TV | Centraal

Regie: Aiman Hassani
Scenario: Aiman Hassani, Britt Snel
Producent: Interakt
Met o.a.: Akram Tanna, Nizar el Manouzi, Sem Ben Yakar, Tobias Nierop, Chris Peters en Walid Benmbarek.

De dromerige en zachtaardige puber Kamal werkt met zijn oudere broer Hatim als jongensprostituee op en rond Rotterdam Centraal. De ouders van de broers hebben geen idee wat zij allemaal uitspoken. Zij denken dat ze gewoon met vrienden op straat hangen en tieneractiviteiten ondernemen. Wanneer Kamal verliefd wordt op een mannelijke klant lijkt de situatie volledig te escaleren, waarna chantage de twee in de greep houdt. Zullen de broers kunnen ontsnappen aan de beklemmende wereld van de jongensprostitutie?
Dit verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en feiten uit de wereld van de jongensprostitutie in Nederland.

Aflevering 5: Beenlampman

Beenlampman - Nieuwe NPO dramaserie Centraal
Bron: Herrie Film & TV | Centraal

Regie: Kurt Platvoet
Scenario: Kurt Platvoet en Emily Reekers
Producent: Keplerfilm
Met o.a. Bob Schwarze, Ray Fuego, Jip Smit, Gürkan Küçüksentürk en Jasmine Sendar

Jos Tax doorkruist iedere dag op weg naar zijn werk de grote stationshal. Maar na een verschrikkelijke dag, waarin hij zijn baan als docent kwijtraakt en wordt aangereden, ontwaakt Jos in het ziekenhuis. Zonder rechterbeen. De arts legt uit dat er geen andere keuze was, het been moest worden geamputeerd. Jos vraagt waar het is, maar hij wordt niet serieus genomen. Hoe meer onbegrip hij voelt, hoe vastberadener hij wordt. Jos moet zijn been terug, hij moet het een laatste eer bewijzen. Door er een lamp van te maken. Alleen Robbie, een oud-leerling van Jos die op dezelfde kamer ligt, lijkt hem enigszins te begrijpen. Hoe ver zal Jos gaan om zijn beenlamp werkelijkheid te maken? En wat dan?

Aflevering 6: Karman

Karman - Nieuwe NPO dramaserie Centraal
Bron: Herrie Film & TV | Centraal

Regie: Maurice de Bruijne
Scenario: Maurice de Bruijne
Producent: Dutch Mountain Film
Met o.a. Sanne den Hartogh, Dirk Roofthooft, Ayisha Siddiqi, Emmanuel Ohene Boafo, Ilke Paddenburg, Aus Greidanus en Romana Vrede.

Rotterdam in de nabije toekomst. De stad is verslaafd en leeft in een roes. Drugskoeriers rijden via de stationstunnel de nacht in.
KARMAN volgt een versleten dealer en zijn drie koeriers; een ontgoochelde jongen, een slapeloos meisje en een heilige door de nachtelijke stad. KARMAN gaat over twee broers, jeugdliefdes, het einde van de mens en een betoverde helm. Over volwassen worden, dansen, eenzaamheid en nooit meer slapen.

Latest Reviews

Ook interessant
Documentaire
De onthullingen in de documentaire Demi Lovato: Simply Complicated