Opzien tegen je coming-out 

Een coming-out kan heel spannend en zenuwslopend zijn waardoor je tegen het moment gaat opzien

Nu ben ik al een geruime tijd uit de kast, maar voor de homoseksuele mannen maar ook vrouwen een bericht schrijven om je enigszins een beetje gerust te stellen.
Want uit ervaring kan ik vertellen dat je coming-out of uit de kast komen heel spannend en in sommige gevallen heel eng is. Want je weet nooit helemaal zeker hoe de ander gaat reageren.
Als je de persoon tegen wie je het gaat vertellen, goed kent kan je wel inschatten hoe het gesprek kan gaan verlopen.

Veel mensen vinden het belachelijk dat je een coming-out of een uit de kast ervaring moet hebben om voor de buiten wereld homoseksueel, lesbienne of waar je ook op valt officieel bent.
Dat is zo, alleen dan geen je de ander wel de gelegenheid om het bespreekbaar te maken. Want als het niet zo blijkt te zijn kan dat als een belediging worden opgevat. Laat ik je meenemen in met mijn ervaring en hoe ik het heb aangepakt.

Een aantal tips naar mijn eigen coming-out ervaring

Toen ik in 2006 een aantal maanden zestien jaar was vond ik het wel tijd om de wereld te vertellen dat ik een homoseksuele man ben.
Voordat ik op dat punt was van het erachter komen dat je op mannen valt tot aan het vertellen, gingen er een aantal jaar over heen. Toch heb ik het uitgesteld omdat ik niet alle aandacht wilde hebben. Want iemand anders in het gezin kon de aandacht veel beter gebruiken.

Dit bedoel ik zeker niet negatief, maar ik heb het wel uitgesteld. En dat wil ik als eerste tip meegeven.
Stel het niet uit, want als je het zeker weet en er aan toe bent om het te vertellen. Vertel het!
Want jij verdiend de aandacht ook, wat er ook in het gezin of familie speelt.

Toen ik uit de kast of coming-out wilde komen voor familie en vrienden, had ik al bedacht hoe.
En dat had ik geschreven en al 1000 keer in mijn hoofd als audio fragment afgespeeld.
Dat is ook meteen mijn tweede tip. Ga er niet over zitten piekeren want dat heeft geen zin.
Op het moment dat jij het wilt vertellen, gebruik de woorden die in je opkomen.
Want die zijn gemeend en niets is gek om op dat moment te zeggen.

Mijn twee laatste tips om je zenuwen iets te verminderen

Nu dacht ik zelf dat mijn homoseksualiteit niet ‘zichtbaar’ was voor anderen.
En dat mijn coming-out als een donderslag bij heldere hemel zou komen. Alleen is het voor de omgeving om je heen meestal wel duidelijk wat je wilt gaan vertellen. De zenuwen zullen er zijn, maar voor vele zal het geen verrassing zijn. Want wat ik ook dacht. Ik kreeg bij 9 van de 10 uit de kast momenten terug dat diegene het al wist.

Als laatste wil ik de gezinssituatie met je bespreken. Ik had het geluk dat mijn ouders er positief tegenover stonden. En zo positief dat ik tijdens mijn coming-out de vraag kreeg of ik al een vriend had.
Dat geluk had ik, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat heeft.
Wanneer je het verteld zorg ervoor dat jij je prettig voelt. Mocht je gezinssituatie niet optimaal zijn. Vraag een vriend, vriendin, ander familielid of een leerkracht om erbij te zijn.
Want dat kan er voor zorgen dat de ander niet te snel met zijn of haar emoties reageert.

Latest Reviews

Ook interessant
Tag Trailer