Bron: Aidan Bartos & Unsplash

Overzicht van de zomer box office 2019

In de zomer box office 2019 staan niet alleen maar hit films

De zomer is echt afgelopen, ondanks dat de temperaturen aan het eind van augustus omhoog schoten. Waarmee ik kan terugblikken op de zomer box office 2019. Er waren een hele hoop films die probeerde om jou en vele andere naar de bioscoop te krijgen. Een aantal wisten dat te doen, terwijl het grote publiek andere film titels liet liggen. Om deze op de nog te lanceren streaming diensten te kunnen bekijken.

The Lion King - de zomer box office 2019
Bron: GIPHY | The Lion King

In dit bericht ga ik de Nederlandse en daarna de internationale zomer box office 2019. De Nederlandse bioscopen hebben flink wat bezoekers gehad. Dit was onder ander te danken aan de grote hoeveelheid Disney films dat werden gelanceerd. Het is niet gek dat er zoveel geld is verdiend, omdat de mouse house voor pure nostalgie gaat.

Er is een lijst met best bezochte films in Nederlands van 2019 tot nu toe. De top 4 titels die erin staan, komen bij Disney vandaan. Met op nummer 1, ‘The Lion King‘. De film wist tot en met schrijven van dit bericht meer dan 21 miljoen euro. Dat betekend dat heel Nederland naar de film kan zijn geweest. Of dat een groot gedeelte van bioscoop bezoekers is zeker twee keer naar de remake geweest.

In de media was er een enorme hype rondom ‘Avengers: Endgame‘. Waardoor het leek alsof iedere film fan in Nederland naar de bioscoop zou rennen. Dat is niet helemaal zo gegaan, want de film wist met 13 miljoen euro, ondanks dat het een mega bedrag is. Wat minder geld in het laatje te brengen. Als derde film komt een andere remake, namelijk ‘Aladdin‘. Met de 9,3 miljoen euro een heel mooi bedrag.

De Nederlandse box office werd gedomineerd door nostalgie en blockbusters

Spider-Man: Far From Home - de zomer box office 2019
Bron: GIPHY | Spider-Man: Far From Home

Met al deze titels wist Disney de zomer de domineren. Daarna volgt Sony Pictures. Zij hebben, mede dankzij ‘Endgame’, een gigantisch bedrag weten te verdienen aan ‘Spider-Man: Far From Home‘. In Nederland heeft het einde van fase 3 een mooi bedrag van 6,2 miljoen euro voor Sony in het laatje gebracht. Daarom is de vraag van Disney om de helft van de Sony/Marvel Spider-Man films te financieren, en een groter percentage van de opbrengst te ontvangen, niet zo gek.

Het lijkt erop dat de andere studio’s het Disney te makkelijk hebben gemaakt om de zomer box office 2019 in Nederland te domineren. Toch zijn er een aantal andere titels die druk bezocht werden. ‘Pokémon Detective Pikachu’ werd begin mei uitgebracht, en wist voor Warner Bros meer dan 4 miljoen euro op te halen. Later in de zomer, kwam ‘The Secret Life of Pets 2‘ ook met meer dan 4 miljoen euro.

Gevolgd door ‘Toy Story 4‘ met 3,5 miljoen euro en de succesvolle afsluiter van de zomer box office 2019 is: ‘Fast & Furious: Hobbs and Shaw’. De ‘Fast & Furious’ spin-off wist ook meer dan 4 miljoen euro op te halen. Waardoor duidelijk werd dat de grote blockbusters het meeste publiek naar de Nederlandse bioscoop kregen.

Rocketman - de zomer box office 2019
Bron: GIPHY | Rocketman

De kleinere films wisten het ook aardig te doen, alleen lijkt het erop dat titels als ‘Yesterday’ en ‘Rocketman‘ worden verbannen naar de streamingdiensten. Universal en Warner Bros zullen in 2020 Disney volgen, door eigen streaming service te lanceren. De kloof tussen arthouse films en de grote blockbusters wordt groter.

Hoe zit het met de internationale zomer box office 2019?

Waardoor je voor de films, met een minder groot budget, thuis kan blijven. Het is aan de bioscopen om meer mensen te trekken, dat lukt natuurlijk met de blockbusters, toch kan er flink wat worden ververs aan de service of abonnementen mogelijkheden. Dan kijkend naar de internationale box office, heeft Disney het zoals verwacht, heel erg goed gedaan.

Met vijf films uit tot nu toe, en er komen er nog drie aan, heeft de mouse house internationaal al meer dan 5 miljard dollar opgehaald. Waarmee een nieuw record is neergezet. Ook al hebben zij 20th Century Fox overgenomen, de film van die studio weten niet zo goed te scoren. Zoals ‘X-Men: Dark Phoenix‘, ‘Stuber‘ en ‘The Art of Racing in the Train’.

Pokémon Detective Pikachu - de zomer box office 2019
Bron: GIPHY | Pokémon Detective Pikachu

Het lijkt erop dat Universal Pictures, Warner Bros, Sony Pictures en Lionsgate het hebben geprobeerd, maar niet helemaal hebben waar gemaakt. Er werd geboden op bestaande franchises of andere hits van onder andere televisie. Denk aan ‘Pokémon Detective Pikachu‘, ‘Hobbs and Shaw‘ en ‘Godzilla: King of Monsters‘. De bedoelingen waren goed, alleen wist de internationale bioscoop bezoeker niet alles te waarderen.

Latest Reviews