Bron: Talpa Network | Utopia 2

Is het realityprogramma Utopia 2 van SBS6 vernieuwend?

Weten de makers en inwoners van Utopia 2 een eigen versie te maken van het bekende reality programma?

Eind juni werd het SBS6 programma ‘Utopia‘ afgeblazen omdat de gemeente grote plannen had met de grond. Er zou een nieuwe weg komen te liggen. Voordat het zover was hadden de oud inwoners samen geprotesteerd dat het programma moest blijven. Het resultaat kwam in de vorm van ‘Utopia 2’. Want er was een nieuw stuk grond beschikbaar gesteld om daar 15 nieuwe inwoners te laten leven.

Het gekke was dat het stuk grond een aantal meter van de oude oppervlakte lag. Voor mij een groot raadsel waarom daar wel iets als ‘Utopia 2’ kan komen maar dat de oude grond niet gebruikt mag worden. Daar schrijf ik nu niet over, want ik wil het hebben over de mogelijke vernieuwing van het programma. Hebben de makers er voor gekozen om het oude patroon te volgen? Of zijn er nieuwe elementen toegevoegd?

Laat ik beginnen met de start van ‘Utopia’ 2′. De inwoners zitten al een tijdje opgesloten. Dit keer werden zij niet met vijftien inwoners tegelijk losgelaten op het inwerkte land. De makers lieten mondjesmaat een aantal inwoners binnen zodat je als kijkers kon wennen aan de nieuwe gezichten. Ook zal er nagedacht zijn over de voedsel- en watervoorzieningen, want daar hadden zij aan het begin moeite mee.

Wat ik leuk vond om aan het begin te zien, was dat de inwoners het niet makkelijk hadden om de samenleving op te bouwen. Zij kregen geen loods waar zij droog en veilig konden zitten. Tijdens de eerste editie liep het al heel snel soepel, en dat is bij de tweede editie niet het geval. Wat ik heel vermakelijk vindt om naar te kijken.

Daar komt bij dat de inwoners op een creatieve manier de dag door moeten komen. Zij hebben niet de mogelijkheden van deel één. Dat zorgt voor leuke situaties waar er gek wordt gedaan, maar dat zorgt ook voor de nodige spanning.

Over het algemeen heeft Utopia 2 dezelfde opbouw als het eerste deel

Toen er vijftien inwoners waren werd de eerste zwart envelop van ‘Utopia 2’ verzonden. Waarbij duidelijk werd dat eind september de eerste eliminatie ronde zal plaatsvinden. Dat element keert dus terug en zal net als bij de eerste ‘Utopia’ weer terug komen. Daarnaast zijn veel andere onderdelen weer terug. Zo heb je een ‘finance team’, de markten zijn terug en is er geen ontkomen aan de drama. De elementen die ‘Utopia’, ‘Utopia’ maken.

Over het algemeen is ‘Utopia 2′ een kopie van het eerste deel. Toch wisten de makers een aantal onderdelen te veranderen waardoor je als kijker niet direct het idee hebt dat het een kopie is. Het is voor mij geen vaste kost om naar te kijken, want de inwoners weten tot op heden geen groep te vormen waarbij het allemaal lekker loopt. Het is vooral veel drama en de ene na de ander heeft ruzie met elkaar.

Ik ben benieuwd hoe de komende maanden gaan lopen, want de temperatuur en het weer kunnen voor problemen gaan zorgen. Hij hebben nu een stacaravan. Het is alleen de vraag of de kijkers zo’n lange adem kunnen hebben. Tot op heden schommelen de kijkcijfers per dag. Tussen de 300 en 400 duizend kijkers. Hoelang zal SBS6 het progamma op de buis houden?

Latest Reviews

Ook interessant
Meer crime documentaires bij Netflix