Robyn brak door met haar gelijknamige album

Robyn brak door met ‘With Every Heartbeat’ en scoorde met haar gelijknamige album

Robyn haar gelijknamige album Robyn
Bron: sndcdn.com

De komende weken ga ik albums met je delen die tijdens mijn jeugd grijs zijn gedraaid. Met achtergrond informatie van de artiest tot aan mijn eigen input waar ik vertel wat de muziek toendertijd voor mij heeft betekend. Het eerste album dat ik met je wil delen is van zangeres Robyn. In 2005 lanceerde zij haar gelijknamige album en door één van de singles brak zij door. Op dat moment was ik werkzaam bij de Freerecordshop, dat helaas niet meer bestaat. En ik was weg van het album. Ik niet alleen, want mijn collega’s zette het album ook regelmatig op.

Het album zorgde ervoor dat mijn interesse in niet albums die niet meteen in de hitlijsten staan werd vergroot. Robyn was vernieuwend met het geluid dat zij liet horen. Het was een mix van moderne pop muziek dat je al op de radio hoorde, maar de invloeden van electro pop, rap en R&B. Wat ik tot toen nog niet eerder in die combinatie had gehoord. Het was vrolijk uptempo en had een dwarse houding, je kon niet spotten met de zangeres.

Dat was achter de schermen ook zo. Want zij begon als zestien jarig meisje met haar muziek carrière. In 1994 werd haar eerste single uitgebracht, en dat zorgde voor een groot succes in de Scandinavische landen. RCA Records was erg blij met de muziek die dat de zangeres maakte. Alleen was Robyn daar zelf niet zo blij mee. Want ze had niet zoveel controle op wat er uit kwam. Toen zij een internationale platencontract tekende bij JIVE Records was dat het perfecte moment om nationaal naar een ander te gaan. Zij verhuisde van RCA naar Zomba Records. Veel geschuif en gedoe. Maar de Zweedse zangeres kon verder met muziek maken.

Na veel drama lanceerde Robyn haar gelijknamige album bij haar platenmaatschappij Konichiwa Records

Bleef het daarbij? Nee dat niet, want toen zij na het schrijven en opnemen van haar gelijknamige album klaar was. Reageerde haar platenmaatschappij niet zo enthousiast. Zij liet het nummer ‘Be Mine!’ horen met het elektronische geluid. Zij kreeg een ‘nee’ te horen. Toen was Robyn haar eigen platenmaatschappij geboren. Met Konichiwa Records bracht zij het album eerder dan gepland uit en was het eerste album dat op nummer één in de hitlijsten stond.

Mika – We Are Golden

Het succes bleef doorgaan. Omdat het album internationaal later werd uitgebracht kreeg het langer de aandacht. In de categorie Best Electronic/Dance Album werd zij bij de Grammy’s genomineerd. Robyn werkte met andere bands en artiesten samen om het album in elkaar te zetten. De band Teddybears, het duo The Knife en producer Alexander Kronlund.

Latest Reviews

Ook interessant
Creative
Functional LEGO