Source: DTCI Media & Disney | Soul

Soul Review

Reader Rating0 Stemmen
0
8.4

Na lang wachten staat Pixar’s animatiefilm Soul op Disney Plus

Na lang wachten staat Pixar's animatiefilm Soul op Disney Plus
Source: DTCI Media & Disney | Soul

Door het vele geschuif en strijd om het publiek, heeft Disney besloten om de Pixar animatiefilm ‘Soul’ op Disney Plus uit te brengen. Afgelopen 25 December konden de abonnees zonder extra kosten naar de splinternieuwe animatie gaan kijken.

Het vertelt het verhaal van Joe Gardner, een muziekdocent aan een middelbare school in New York. Hij krijgt de kans van zijn leven als hij mag optreden in de bekendste jazzclub van de stad. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en Joe verlaat onderweg naar zijn optreden de straten van New York City voor het “Hiervoormaals”. Een wonderlijke plek waar personen een eigen persoonlijkheid krijgen, hun eigenaardigheden vormen en waar persoonlijke interesses ontstaan voordat zij kunnen ‘aarden’. Wanhopig om weer terug te keren naar zijn leven op aarde, besluit Joe samen te werken met de jeugdige ziel 22.

De trailer van de animatie film had een bepaalde verwachting geschept. Dat het om Joe zou draaien in het hiervoormaals. Waardoor ik benieuwd was, naar er manier waarop de makers de film interessant houden. Ook had de trailer mij enthousiast gemaakt voor een film, waarbij authenticiteit een belangrijke rol speelt.

De makers zorgen ervoor dat de kijker wordt weggeblazen

De makers hebben mij op een aantal vlakken op een positieve manier verrast. Want de film heeft veel meer te bieden, dan dat van te voren de verwachting was. Net zoals bij de film ‘Inside Out’, hebben de makers gekeken hoe de animatie film kan bijdragen bij het aankaarten. Bij ‘Soul’ zit dat in de verdwaalde zielen of het geluk in het leven vinden.

Op animatie gebied hoeft de kijker bang te zijn, dat Pixar de kijker teleurstelt. Met de laatste animatiefilm is er gekozen voor de realistische aanpak. Zo ziet de stad New York eruit alsof het op locatie is gefilmd of de woonkamer van Joe van een foto komt. Iedere keer weet Pixar de kijker omver te blazen met de kwaliteit van animeren. Niet alleen de stad, maar ook de mensen zijn zo geanimeerd. Het haar, de huid etc. is zo mooi en goed geanimeerd. Ik kan daar uren naar blijven kijken.

Ook het in beeld brengen het hiervoor- en hiernamaals is op een creatieve maar mooie manier gedaan. Het begin is heel schattig en geeft de kijker een warm gevoel. Bij het hiernamaals gaat de ziel naar het licht. Waar de kalmte, rust en zwarte ruimte voor een groot contrast moet zorgen. Ook de karakters die daar rondlopen, zijn op een goede manier uitgewerkt. De Jerry’s zijn positief maar hebben een nonchalante houding. Waar ik hele hard om kon lachen.

Er is diversiteit te zien in Soul, al draait het daar niet om

Er is diversiteit te zien in Soul, al draait het daar niet om
Source: DTCI Media & Disney | Soul

Anno 2020 kan een animatiefilm als ‘Soul’ niet zonder diversiteit. Eindelijk heeft een zwarte man de hoofdrol in de film. Gelukkig is het niet zoals ‘Princess and the Frog’ en ‘Spies in Disguise’. Want de kijker ziel Joe meer als persoon, dan als ziel. Een verstandig besluit van de makers. Ook de gemeenschap is op een authentieke en respectvolle manier in beeld gebracht. Een wereld waar ik weinig verstand van heb, maar wel heel goed vindt dat het in een film als deze wordt getoond. Op die manier krijgt een vreest publiek een kijk in het leven van een andere gemeenschap.

Voor veel mensen, kan de trailer het beeld geven, dat ‘Soul’ is gemaakt om meer diversiteit te laten zien. Dat is niet helemaal waar, want dat is niet het hoofddoel. Toevallig is Joe een zwarte man, maar zijn verhaal is universeel. Van de ouder die zijn keuzes niet accepteert/begrijpt tot aan een doel in het leven hebben en daar voor gaan. Wat je afkomst, geloof of huidskleur ook is, dit is voor iedere kijker te begrijpen.

De film is voor mij een typische geval, dat Pixar een film maakt voor een wat ouder publiek. Het jongere publiek kan de animatie en grappen zeker waarderen. Toch draait het om de boodschap, het waarderen van het leven. Hoe spannend of rustig het ook is. Een ieder haalt het geluk uit iets anders. Van de kleine dingen tot de grote momenten.

Laat Pixar de kijker huilen?

Er is diversiteit te zien in Soul, al draait het daar niet om
Source: DTCI Media & Disney | Soul

Van te voren had ik niet verwacht dat film dat wilde over gaan brengen. Waardoor de trailer een ander beeld geeft van wat de kijker kan verwachten. Er is veel van het verhaal geheim gehouden om de kijker te verrassen.Van een Pixar film verwacht ik, dat het einde van de film voor de nodige tranen zorgt.

Daar hebben de makers dit keer niet heel goed over nagedacht. Ook al wordt aan het eind van ‘Soul’ geprobeerd om te tranen te laten komen. Het geheel wordt als een komedie neergezet, waardoor er veel grappige momenten zijn. Voor de kijker krijgt het emotionele moment zonder enige opbouw te zien. Er moet aan worden gebouwd, en dat is niet gedaan.

Soul Review
Pixar weet het weer voor elkaar te krijgen om een top film te leveren. Disney Plus heeft de eer om de film voor het eerst te tonen, al had ik de film graag in de bioscoop willen zien. Want de animatie ziet er prachtig en heel realistisch uit. Er is voor gekozen om vooral een ouder publiek aan te spreken, dat heeft te maken met het verhaal. Ben jij een animatiefilm liefhebber of kan je Pixar waarderen? Dan raadt ik jou aan om Soul op Disney Plus te gaan streamen.
Het Verhaal
8
Regie
8
Design
9
CGI/Animatie
9
Het einde v/d film
8
Reader Rating0 Stemmen
0
Pluspunten
Er is voor een realistische animatie gekozen
De diversiteit speelt een rol, maar is niet het hoofddoel van de film
Er zit humor in de film, wat het geheel niet al te zwaar of eentonig maakt
De kijker stapt in een wereld waar hem/haar totaal onbekend is
Minpunten
Er wordt geprobeerd om de kijker te laten huilen, alleen wordt dat niet goed opgebouwd
8.4

Latest Reviews