Source: De Filmfreak & Filmdepot | The Assistant

The Assistant Review

Reader Rating1 Stem
8
6.4

In The Assistant worden de onderliggende problemen getoond

"<yoastmark

In de afgelopen twee jaar is er veel duidelijk geworden over hoe mensen op de werkvloer worden behandeld. De #Metoo beweging is op gang gekomen, en heeft veel leed en zeer naar buiten gebracht. Waardoor bepaalde problemen eindelijk worden aangekaart. De film ‘The Assistant’ laat zien hoe het op de werkvloer kan gaan. Lees de recensie van de film hieronder.

Sinds enkele weken heeft Jane haar droombaan, als assistente van een succesvolle magnaat in de entertainmentwereld van New York. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes: scripts kopiëren, afspraken beheren, lunch bestellen, de kopjes opruimen. De grote baas krijgen we niet te zien, maar zijn autoriteit en explosieve willekeur zijn constant voelbaar. Solidariteit onder haar collega’s is onderhevig aan opportunisme. Langzaamaan, gedurende een typische kantoordag dag, krijgen Jane en de kijker zicht op de omvang van het misbruik, seksisme en de heersende zwijgcultuur. Subtiel wordt duidelijk dat een zekere verdorvenheid in de vezels van het bedrijf is doorgedrongen. Jane houdt vast aan haar idealen en gaat de confrontatie aan.

Na het lezen van de bovenstaande tekst, had ik een hele heftige film verwacht. Waarbij jij als kijker ziet hoe Jane de confrontatie aan gaat met haar werkgever en collega’s. Toch krijgt de kijker een mildere versie van dit alles te zien. Natuurlijk wil ik de problemen en andere situaties niet neerzetten als minder erg.

De kijker voelt met mee met de hoofdpersoon Jane

De kijker voelt met mee met de hoofdpersoon Jane
Source: De Filmfreak & Filmdepot | The Assistant

Want problemen als misbruik, seksisme en een zwijgcultuur zijn niet goed te praten. De kijker wordt vanaf de eerste scene meegenomen in een werkdag van Jane. Actrice Julia Garner is de assistent en hoofdpersoon in de film. Garner weet op een subtiele manier te laten zien, wat in het hoofd van haar karakter omgaat. Met haar lichaamstaal en gelaatsuitdrukkingen weet de kijker naar een paar seconden hoe ze zich voelt.

Het duurt niet lang of je begint medelijden met Jane te krijgen. De assistent doet er namelijk alles aan om iedereen tevreden te houden. Van haar baas, de vrouw van de baas tot aan haar collega’s. Haar mannelijke collega’s vinden het niet erg om haar te negeren of vervelende klusjes en telefoontjes naar haar toe te schuiven. Waardoor de stereotype vrouwen taken op Jane haar bordje komen.

Niet alleen het medelijden komt snel om de hoek kijken. Ook hangt er vanaf het moment dat Jane haar collega’s beginnen met werken een dreigende sfeer. Haar baas heeft een negatieve uitwerking op de werkvloer, terwijl haar baas nooit in de film wordt getoond. Toch is hij wel voelbaar op de werkvloer en op het scherm.

De kijker wordt achter gelaten met een knoop in zijn/haar maag

Daarnaast lijkt het erop dat haar mannelijke en vrouwelijke collega’s weten hoe de vork in de steel zit. Ook geeft de vertrouwenspersoon niet de juiste hulp aan Jane. Het probleem wordt op tafel gelegd, en wordt uitgelachen. De bal wordt teruggekaatst, alsof Jane diegene is die het probleem veroorzaakt.

Vooral het einde van ‘The Assistant’ laat mij achter met een gevoel, dat er veel gebeurd wat niet eerlijk is. Jane verdiend veel beter. De realistische aanpak en samen met de dreigende sfeer, zorgt ervoor dat de kijker de verandering wilt zien. Dat gebeurd niet, en is voor vele in de echte wereld de realiteit.

The Assistant Review
De #Metoo beweging wordt realistisch neergezet in The Assistant
Zonder te veel poespas krijgt te kijker in 'The Assistant' te zien hoe het op een werkvloer er aan toe kan gaan. Waarbij de assistent te maken krijgt met seksisme, een zwijgcultuur en misbruik. Als kijker moet je het doen met een aantal aanwijzingen en hoop dat Jane de cultuur kan veranderen.
Het Verhaal
6.5
Acteer werk
7
Regie
6
Het einde v/d film
6
Reader Rating1 Stem
8
Pluspunten
Julia Garner laat een subtiel maar goed acteerwerk zien
De kijker krijgt een goed beeld hoe het op de werkvloer kan gaan
De sfeer op de werkvloer komt goed over op de kijker
Minpunten
De onderliggende problemen worden op een subtiele manier getoond, wat door de kijker als niet heftig kan worden ervaren
6.4

Latest Reviews