The Great Hack laat zien welke invloed de grote bedrijven hebben met onze persoonlijke informatie
Bron: © NETFLIX | The Great Hack

The Great Hack Review

The Great Hack laat zien welke invloed de grote bedrijven hebben met onze persoonlijke informatie

The Great Hack laat zien welke invloed de grote bedrijven hebben met onze persoonlijke informatie
Bron: © NETFLIX | The Great Hack

Sinds de eind jaren ’90 is de techniek in een sneltrein vaart veranderd. Waardoor mensen steeds meer tijd online doorbrengen. Je ontkomt er bijna niet aan om daar een grote afdruk achter te laten. Want door al het ‘liken’ en delen van foto’s en pagina’s weten de verschillende sociale media hoe jij als persoon in elkaar steekt. De documentaire ‘The Great Hack’ van Netflix laat zien hoe bedrijven en personen daar misbruik van kunnen maken.

Gegevens hebben olie overtroffen als ’s werelds meest waardevolle bezit. Het wordt bewapend om culturele en politieke oorlog te voeren. Overal vechten mensen om controle over onze meest intieme persoonlijke gegevens. Van bekroonde filmmakers Karim Amer en Jehane Noujaim, onthult ‘The Great Hack’ de donkere wereld van data-exploitatie met verbazingwekkende toegang tot de persoonlijke reizen, van belangrijke spelers aan verschillende kanten van het explosieve Cambridge Analytica/Facebook gegevensschandaal.

Aan de hand van drie personen, en hun visie en impact van het Cambridge Analytica en Facebook gegevensschandaal, ga je door een periode waar veel verandering en duidelijkheid wordt gecreëerd. David Carroll, Carole Cadwalladr en Brittany Kaiser vertellen hoe zij persoonlijk geraakt werden door het schandaal. Wat mij vooral op viel was dat mensen buiten deze mensen heel veel commentaar hadden. Zij probeerde iets duidelijk te maken bij de media en andere gebruikers van onder andere Facebook.

De documentaire laat zien hoeveel er achter de schermen speelt

De documentaire laat zien hoeveel er achter de schermen speelt
Bron: © NETFLIX | The Great Hack

De dreiging van de grote bedrijven kwamen heel bedreigend over. Alsof zij het voor elkaar kunnen krijgen om de wereld te kunnen controleren, bedienen en uiteindelijk overnemen. Zodat mensen op een bepaalde politieke partij gaan stemmen of zelfs hun denkwijze veranderen. Cambridge Analytica heeft het namelijk voor elkaar gekregen om het stem gedrag in Amerika en Engeland te analyseren, en een percentage te beïnvloeden. Waardoor Trump en de Brexit een grotere winst percentage wisten te behalen.

In de recensie van ‘The Great Hack’ wil ik het verhaal ontplooien aan de hand van de drie grote spelers. Want zij stonden naast het grote schandaal centraal. Om te beginnen met David Carroll. Hij is een hard werkende leerkracht en ging achter zijn informatie op het internet aan. Omdat hij een rechtszaak starte, kreeg de media er lucht van. Waardoor het steeds groter werd. Toch werd er niet alleen positief over hem gesproken. Want hij zou zich aanstellen en met non-informatie komen. Dat geldt ook voor Carole Cadwalladr.

Zij is journalist en dook dieper in op wat er speelde. Naast David was zij ook één van de slachtoffers. Het leek erop dat niemand hen serieus nam. Tot dat Brittany Kaiser om de hoek kwam kijken. Zij kwam als naïeve medewerker het bedrijf Cambridge Analytica binnen. Toen zij eenmaal doorhad hoe alles in elkaar stak, vond zij het tijd om haar mond open te trekken.

Met The Great Hack krijg je te zien, dat je voorzichtig moet zijn op het internet

Met The Great Hack krijg je te zien, dat je voorzichtig moet zijn op het internet
Bron: © NETFLIX | The Great Hack

Als ik in haar schoenen zou staan, zou ik het in mijn broek doen. Grote bedrijven kunnen niet veel doen, anders komt er slechte publiciteit. Toch kunnen mensen proberen om wraak te nemen, zonder dat het al te veel opvalt. Misschien kijk ik iets te veel films, maar dat was het eerste wat in mijn op kwam.

Ik vond het heel vreemd dat er drie mensen op stonden om het op te nemen tegen de grote bedrijven als Facebook en Cambridge Analytica. Zij spraken de waarheid en dankzij de macht van de bedrijven, kosten dat te veel tijd voordat er iets werd gedaan. Tot op de dag van vandaag lijkt het erop alsof Facebook er te makkelijk vanaf kwam. Zij hebben een verantwoordelijkheid, met een onzin excuus en een geldbedrag komt Facebook er mee weg.

Daarnaast hebben meerdere bedrijven toegang tot de gegevens van miljoenen mensen. Dit is pas het begin, want de digitale wereld lijkt steeds meer waarde te krijgen. Waardoor jouw gegevens meer waard zijn dan een liter olie. De documentaire ‘The Great Hack’ heeft mijn ogen geopend. Zodat je bewuster moet zijn wat je achter laat op het internet. Van foto’s tot en met persoonlijke informatie.

Dat is de grootste boodschap van de documentaire. Geef de grote bedrijven niet te veel macht, door jouw persoonlijke gegevens zonder daar goed over na te denken. Daar komt bij dat je tijdens de verkiezingen moet verdiepen in de partijen. In plaats van belachelijke video’s te bekijken, waar men met modder blijft gooien.

Latest Reviews

Ook interessant
Sicario: Day Of The Soldado - Must see films van juli
Sicario: Day of the Soldado Review