Weten de makers met The Nun je de stuipen op het lijf te jagen?
Bron: Warner Bros & Filmdepot | The Nun

The Nun Review

Weten de makers met The Nun je de stuipen op het lijf te jagen?

Weten de makers met The Nun je de stuipen op het lijf te jagen?
Bron: Warner Bros & Filmdepot | The Nun

Na één trailer is het tijd om het volgende deel oftewel de prequel van ‘the Conjuring Universum’ van een recensie te voorzien. Ik heb het hier over ‘The Nun’. Het is niet de eerste keer dat het duivelse karakter op het grote scherm is te zien. Want zij was onderdeel van ‘The Conjuring 2‘ en maakte een cameo in ‘Annabelle: Creation‘. Tijd om op haar eigen benen te staan.

Dit keer heeft James Wan een stap terug gedaan en heeft de rol van producer samen met Peter Safran op zich genomen. Voor Corin Hardy tijd om te laten zien wat hij kan. Dat liet hij al zien met ‘The Hallow’, maar weet hij hetzelfde magische en schrikbarende effect van de andere ‘Conjuring’ film over te brengen naar deze film?

In een aantal opzichten wel, alleen heeft het niet het hoge niveau van verhaal vertellen. Waar je aan gewend raakt als je bekend bent met bijvoorbeeld ‘The Conjuring’ de andere films. Er een andere manier waarop hij zichzelf wist te bewijzen. Met de voorgaande ‘Conjuring’ films hebben de makers een standaard neer gelegd met wat je kan verwachten. Na het verhaal meer over ‘The Nun’.

Wanneer een jonge non in een klooster in Roemenië haar eigen leven neemt, worden er een priester met een onheilspellend verleden en een noviciaat op de drempel van haar laatste geloften door het Vaticaan gestuurd om dit te onderzoeken. Samen onthullen ze het profane geheim van de orde en riskeren daarbij niet alleen hun leven, maar ook hun geloof en ziel. Ze confronteren een kwaadaardige kracht in de vorm van de demonische non. Waarbij de abdij een gruwelijk slagveld wordt tussen de levenden en de verdoemden.

The Nun heeft een aantal plus en minpunten die de makers erin hebben verwerkt

The Nun heeft een aantal plus en minpunten die de makers erin hebben verwerkt
Bron: Warner Bros & Filmdepot | The Nun

Op sommige vlakken weten de makers dat heel goed te overtreffen. Als het gaat om je te laten schrikken en een hoge hartslag te bezorgen. Dan hebben de makers perfect werk afgeleverd. Want het niveau waarop je wordt geschrokken is enorm gestegen. Dat is ook direct één van de positieve elementen van ‘The Nun’.

Daarna komen de effecten en sfeer, je krijgt het goed dat er de meest vreemde situaties worden gecreëerd om de karakters in de film op een verkeerd spoor te zetten. Als kijker wordt je daar in mee genomen, en dat zorgt voor de meest bizarre effecten die worden gebruikt. Van slangen die een dominee proberen te wurgen tot en met je dingen laten zien die er niet zijn. Ook daarin weet ‘The Nun’ zich te onderscheiden van de andere voorgaande films.

De locatie is alleen al fantastisch. De film speelt zich af in je jaren ’50, maar dankzij de locatie krijg je helemaal een gevoel alsof je terug bent in de middeleeuwen. Daar komen de decorstukken en effecten bij. Waardoor het schrikeffecten tot zijn recht komt, en je naar een bizarre jaren ’50 film aan het kijken bent.

The Nun heeft een aantal plus en minpunten die de makers erin hebben verwerkt
Bron: Warner Bros & Filmdepot | The Nun

Om te zien welke connectie de film heeft met de andere films moet je goed kijken. De makers laten pas zien waar de connectie zit op het moment dat de film zo goed als bijna is afgelopen. De opzet hiervan is heel erg slim, want daarmee is er daadwerkelijk iets wat ‘The Nun’ onderdeel maakt van de rest. Maar ook is de cirkel rond, want het maakt je enthousiast voor eventueel ‘The Conjuring 3’ of een mogelijk ‘The Nun 2’.

Er zijn ook een aantal onderdelen die bij The Nun beter hadden gekund

Het verhaal van ‘The Nun’ is niet heel verrassend of zo geschreven waardoor je als kijker het gevoel hebt naar een steen goede horror aan het kijken bent. Maar dat komt omdat de makers heel erg leunen op de schrikmomenten en effecten. Tussen de momenten door is het geen spannend verhaal dat heel veel heeft te bieden.

Wat erg jammer is, ondanks dat zij wel hebben geprobeerd om met wat goede elementen te komen. Waardoor je een stuk theorie krijgt voorgeschoteld terwijl je naar ‘The Nun’ kijkt. Daar komt bij dat de achtergrond verhalen van de karakters niet wordt verteld. De non in spé die mee is naar Roemenië blijft maar horen dat zij haar geloften nog niet heeft gedaan. Ik wilde weten waarom zij een non wilde worden, terwijl zij als een rebelse vrouw neer wordt gezet.

Er zijn ook een aantal onderdelen die bij The Nun beter hadden gekund
Bron: Warner Bros & Filmdepot | The Nun

De makers van ‘The Nun’ leunen heel erg op de schrik effecten en hoe de sfeer de kijkers meeneemt in de film. Dat is heel jammer, want als zij een volgend deel willen maken. Er zijn genoeg mogelijkheden om dat te doen, want de nodige hints zijn in de loop van de film getoond.

Al met al is ‘The Nun’ een film die je in de bioscoop moet gaan zien. Je ziet hoe mensen reageren op de schrikeffecten, en in de donkere zaal ervaar je de film wat intenser. Als je de verwachtingen bijstelt naar een hele goede attractie in een pretpark, waar de makers zich richten op het laten schrikken in plaats van een goed achtergrond verhaal.

Latest Reviews

Ook interessant
Nostalgie is geen garantie voor hoge kijkcijfers