Bron: Juien Andrieux & Unsplash

The Rise of Robert Downey Jr.

Hoe is de carrière van Robert Downey Jr. verlopen tot nu toe?

In de nieuwe reeks ‘The Rise Of’ ga ik terugblikken en vooruit kijken naar de verschillende carrières van acteurs, actrices en regisseurs. Om de reeks te beginnen, leek het mij interessant om naar de turbulente carrière van Robert Downey Jr. te kijken. Want hij heeft de nodige ups en downs meegemaakt.

Voordat ik naar zijn carrière ga kijken. Ga ik naar het aller eerste begin, waar Robert Downey Jr. opgroeide. Hij is in 1965 geboren in Manhattan, New York City. Hij is de jongste van twee kinderen. De gene om acteur en zanger te worden heeft hij van zijn ouders. Robert zijn moeder Elsie Ann, was actrice en te zien in de films van Robert Downey Sr. Senior was acteur en filmmaker. Hij werd aan het begin van zijn acteer carrière vaak bestempeld als het rijke jongetje, dat alles voor elkaar kreeg. Hij stond met 2-0 achter en moest hard werken om erkend te worden als acteur.

Wat niet hielp, toen hij in 1985 werd gecast voor een verjonging van ‘Saturday Night Live’. Na één seizoen werd een groot gedeelte ontslagen, waaronder Robert. Hij kwam in verschillende kranten naar voren als de slechtste van de cast. Robert Downey Jr. was niet van plan te stoppen en had zijn eerste doorbraak in ‘Tuff Turf’ naast James Spader. Na een aantal bijrollen werd hij in ‘The Pick-Up Artist’ gecast voor de hoofdrol.

Het persoonlijke leven van Robert Downey Jr. zat in de weg van zijn acteer carrière

Bron: GIPHY | Robert Downey Jr.

Het leek aan het eind van de jaren ’80 bergopwaarts te gaan met zijn acteer carrière. Toch begon zijn persoonlijke leven, en de problemen die daar bij kwamen, steeds meer naar voren te komen. Robert Downey Sr. was verslaafd aan drugs, en liet zijn zoon op zes jarige leeftijd marihuana gebruiken. Hij had er later spijt van, maar de problemen bleven terug komen.

Downey Jr. liet in een interview weten: ‘Toen mijn vader en ik samen drugs gebruikten, was het alsof hij zijn liefde voor mij probeerde uit te drukken op de enige manier waarop hij wist hoe’. De drugs problemen bleven, ook al probeerde Robert Downey Jr. zijn acteer carrière op de eerste plek te zetten. Na zijn glorie tijd aan het begin van de jaren ’90, was het vanaf 1996 tot 2001 regelmatig mis.

Hij had zijn drugs gebruik niet onder controle, en zijn acteer carrière liep niet zo soepel als aan het begin. Na een aantal keer gearresteerd te zijn, en vast te hebben gezeten in de gevangenis. Door het niet nakomen van de regels, was het voor Robert tijd om af te kicken. In de tussentijd was hij 21 afleveringen te zien in de televisieserie ‘Ally McBeal’. Hij had alles op een rijtje en klaar om een grote comeback te maken. Het had alleen wat voeten in de aarde om dat ook echt voor elkaar te krijgen.

In 2003 was hij te zien in de film ‘The Singing Detective’. Waar goede vriend Mel Gibson, een smak met geld moest betalen om de verzekering voor Robert Downey Jr. af te betalen. De film en de actie van Mel Gibson zorgde ervoor dat de carrière rustig op gang kwam. Waardoor hij een comeback kon maken met de mainstream film ‘Gothika’.

Na de nodige downs werd het in 2004 tijd voor de flinke ups

Tropic Thunder -
Bron: GIPHY | Tropic Thunder

In de jaren die hier op volgde, kreeg Downey het voor elkaar om in steeds meer films te worden gecast. De rollen werden weer groter, ook werd de interesse om een uitstap te doen groter. In 2004 werd er een Jazz en folk album gelanceerd. Het was ook tijd om zijn levensverhaal op te schrijven, er zou een boek uitkomen. Toch vond Downey Jr. het geen strak plan. Vlak voor de release werd er een stokje voor gestoken.

Er kwam een tijd voor Robert Downey Jr. aan dat er een risico moest worden genomen. Hij werd door Marvel gecast als ‘Iron Man’. Toch is zijn acteer carrière niet direct door het dag gegaan. Want er werden een aantal beslissingen genomen, die in 2008 al controversieel waren. Vandaag de dag zou een film met het lanceren van de trailer al klaar zijn.

Ik heb het over ‘Tropic Thunder’, en de rol van Downey Jr. Hij liet zijn gezicht donker schminken en een rasta pruik op. Wat dat betreft zit zijn carrière vol met contrasten. Hoe succesvol Robert Downey Jr. met de Marvel film is, daarnaast zijn er ook grote film flops. Om zet de nodige controle te hebben, werd in 2010 het productie bedrijf ‘Team Downey’ opgericht. Downey Jr. en zijn vrouw staan samen aan het stuur van het bedrijf.

Hoe ziet de toekomst van Robert Downey Jr. eruit?

Hoe ziet de toekomst van Robert Downey Jr. eruit?
Bron: Giphy | Avengers: Endgame

Voordat Robert Downey Jr. aan zijn eindstrijd in ‘Avengers: Endgame’ begon, werd het al duidelijk dat hij zijn focus naar andere films ging verleggen. Hij heeft voor na zijn Marvel tijd de nodige projecten in de rij staan. Hij is gecast als Dr. John Dolittle in de reboot van ‘The Voyage of Doctor Dolittle‘. Er komt en derde ‘Sherlock Holmes’ film aan en er zou ook worden gewerkt aan een live action versie van ‘Pinokkio’.

Ik ben heel benieuwd wat Downey Jr. gaat doen, nu hij zichzelf heeft opgeofferd om uit de Marvel Cinematic Universe te stappen. Voor het geld zou hij niet meer hoeven te werken. Het grote publiek moet achter hem blijven staan en aanspreken. Nu moeten alleen de juiste projecten worden gekozen om in de gaan acteren. Mocht het echt niet lukken, kan hij op een bepaalde manier terugkeren naar Marvel. Hij zal in de loop der jaren een goede band hebben met Kevin Feige hebben opgebouwd.

Latest Reviews

Ook interessant
Brad Pitt gaat de ruimte in om zijn vader te zoeken in Ad Astra
Ad Astra Review