Bron: Avrotros

Vier Pride week op televisie

Wat is er tijdens Pride week te zien bij NPO 1 en 3?

Tijdens Pride week op televisie is er genoeg te zien. Van documentaires, film tot aan de Canal Parade

Tijdens de week van Pride Amsterdam, probeert NPO aan de Nederlandse kijker meer diversiteit te laten zien. Wel door verschillende facetten van de LGBTI+ te laten zien in de Pride week op televisie. Van maandag 29 juli tot en met zaterdag 3 augustus kan je terecht bij NPO 1 en 3. Waardoor je de verschillende programma’s moeilijk kan bijhouden.

Daarom heb ik hieronder de programma’s op een rij gezet, dat je Pride week op televisie kan vieren! Kan je na de Pride week op televisie niet genoeg krijgen van LGBTI+ content? Geen probleem, want de on demand diensten en platformen Netflix, Videoland en Picl hebben genoeg om uren lang verder te kijken.

Pride Talk

Pride Talk - Pride week op televisie
Bron: AvroTros | Pride Talk

Om de jongere generatie aan te spreken, heeft de AvroTros op Youtube een mini-series klaar staan. Vanaf maandag 29 juli tot en met vrijdag 2 augustus, komt er om 16.00 uur een nieuwe video ‘Pride Talk’ online. Waarbij bekende en onbekende LHTBI-ers over onderwerpen als verliefd zijn, uit de kast komen, uitgaan en rolmodellen.

Hoe vonden zij hun eigen identiteit en kunnen ze nu echt zichzelf zijn? Een serie voor jongeren die op zoek zijn naar antwoorden, herkenning en hun eigen rolmodellen. Met onder anderen Jeroen van Holland, Jessie Maya, Valentijn de Hingh en Rob Jetten. Het fijne hieraan is, dat je de video’s kan bekijken wanneer jij wilt. Ook na de Pride week op televisie, zal dit online blijven staan.

Ellie Lust Aan De Verkeerde Kant

Als je een trouwe kijker bent van ‘Wie Is De Mol?‘ dan weet je hoe Ellie Lust was. Na haar deelname aan het bekende programma was zij in verschillende programma’s te zien. Nu is het tijd om haar kennis en bekendheid op een hele goede manier te gebruiken. Want Ellie Lust heeft namelijk de documentaire ‘Ellie aan de Verkeerde Kant’ gemaakt. Waarbij zij in gesprek met slachtoffers en spreekt ze de ‘verkeerde kant’: degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan homo-discriminatie en -geweld.

Hoe hard de media en andere Nederlanders roepen hoe goed de acceptatie is van de LGBTI+ gemeenschap, er is nog een hele lange weg te gaan. Mensen worden nog steeds uitgescholden, bespuugd of zelfs zwaar mishandeld worden vanwege je geaardheid. Het is van alle tijden en ook anno 2019 worden LGBTI+-ers in Nederland ermee geconfronteerd.

Veel Nederlanders zeggen geen moeite met homoseksualiteit te hebben, maar toch krijgt meer dan zeven op de tien LGBTI+-ers in het leven te maken met fysiek of verbaal geweld. De documentaire is op maandag 29 juli te zien bij NPO 3 om 21.15 uur. Ellie Lust zal na ‘De Diva In Mij‘ de Pride week op televisie starten.

NPO 3 zendt meer documentaires uit tijdens de Pride week op televisie

Pisnicht: the Movie - Pride week op televisie
Bron: VPRO | Pisnicht: The Movie

Andere documentaires dat bij NPO 3 worden uitgezonden zijn: ‘Out‘ dinsdag 30 juli om 21.15 uur, Via een montage van meeslepende video’s die door jonge homo’s, biseksuelen, lesbiennes of transseksuelen op het internet zijn gepost, laat deze documentaire het moment zien van hun coming-out. Hierna zal hun leven voor altijd zijn veranderd.

Ik ben er geen, ik ken er geen‘ woensdag 31 juli om 22.00 uur, Hoe is het voor LGBTI’ers om op te groeien in een kerk waar men denkt dat niemand ‘er een is’ en waar ‘homo’ niet meer is dan een grap of scheldwoord? ‘Believer‘ woensdag 31 juli om 22.50 uur, Dan Reynolds, zanger van Imagine Dragons en lid van de Mormoonse kerk, is bezorgd over de manier waarop zijn kerk met homoseksualiteit omgaat. Hij besluit dat het tijd is voor verandering.

Pisnicht: The Movie‘ donderdag 1 augustus om 21.05 uur, Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Vaak als iets ertussenin. Hoe tolerant is Nederland op het gebied van homoseksualiteit? ‘OMG‘ vrijdag 2 augustus om 20.25 uur, In de documentaire OMG volgt programmamaakster Vera Verzijl homoseksuele christenen die van mening zijn dat hun geaardheid tegen Gods wil is en ervoor kiezen om hun gevoelens te onderdrukken.

Er worden ook LGBTI+ films uitgezonden tijdens Pride week op televisie

Ben je meer in de stemming om naar een film te kijken? Geen probleem, want NPO 3 zendt tijdens de Pride week op televisie de nodige bekende en iets minder bekende LGBTI+ films uit. Wanneer dit bericht online komt, zijn er al een aantal films uitgezonden. Deze titels komen er nog aan: ‘Gewoon vrienden‘, maandag 29 juli om 22.15 uur, ‘Three Generations‘, woensdag 31 juli om 20.30 uur, ‘Moonlight‘, donderdag 1 augustus om 21.45 uur, ‘Man in Orange Shirt‘, vrijdag 2 augustus om 23.20 uur en ‘Chez Nous‘ zaterdag 2 augustus om 23.20 uur

Showponies: De Alex Klaasen Revue

Showponies: De Alex Klaasen Revue - Pride week op televisie
Bron: Fotograa Tom Sebus & KRO-NCRV | Showponies: De Alex Klaasen Revue

Als je naar het werk van Alex Klaasen kijkt, zie je dat Alex de man is van transformatie. Hij weet zijn ziel en zaligheid in de strijd te gooien om een rol eigen te maken. Zodat het publiek hem iedere keer als een ander persoon kan zien. In ‘Showponies: De Alex Klaasen Revue’, is het tijd om kennis te maken met de echte Alex Klaasen.

Hoe laat je de beste versie van jezelf zien? En voor wie doe je dat? Voor jezelf of voor alle anderen? In Showponies is dát wat multitalent Alex Klaasen ons laat zien. Op zijn eigen kenmerkende manier met zang, dans, typetjes en komische sketches. Met deze voorstelling blaast hij revue nieuw leven in, sneller en op het scherpst van de snede. Ofwel: revue 2,0.

En kunnen we weer ouderwets genieten van een ongecompliceerd avondje in het theater, maar dan op z’n Alex Klaasens. Showponies is cabaret, musical en comedy in één voorstelling. Samen met onder meer Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit brengt Alex Klaasen entertainment van het hoogste niveau.

Canal Parade 2019

Canal Parade 2019 - Pride week op televisie
Bron: AvroTros

Tijdens de voorgaande edities van de Canal Parade, kon je vanaf de bank meekijken via AT5. Zonder dat je een een elleboog in je zij krijgt of mensen voor het zicht staan. Voor het eerst haalt NPO 1 de live uitzending naar zich toe en gaat de 23e editie zaterdag 3 augustus om 13.10 uur uitzenden. Waardoor je niet hoeft te zoeken naar de Amsterdamse regionale zender.

Ben jij niet in staat om voor de televisie te zitten? Geen probleem, want via Radio 1 kan jij horen hoe Rik van de Westelaken en Ellie Lust het evenement aan elkaar praten. Het is een bijzonder duo, maar zij kunnen laten zien en horen wat voor verschillende boten er langs varen. Als jij geen zin hebt om een aantal uur te luisteren of te kijken naar de Canal Parade 2019? Dan wordt er om 22.00 uur op NPO 3 een compilatie uitgezonden. Zodat jij alle hoogtepunten achter elkaar kan bekijken.

Het beste van… Pride Songs

In ‘Het beste van… Pride Songs’ bespreken bekende Nederlanders de muziek die bepalend is geweest voor de acceptatie en emancipatie van LGBTI+-ers. Onder meer Maurice Wijnen, Frits Huffnagel, Samantha Steenwijk en Giel Beelen bespreken de belangrijkste Pride-anthems; wie heeft er niet gedanst op YMCA van The Village People? Of meegezongen met I Will Survive van Gloria Gaynor?

En wist je dat de befaamde regenboogvlag voortkomt uit Somewhere Over The Rainbow van Judy Garland? In ‘Het Beste van… Pride Songs’ komen alle klassiekers voorbij, maar is er ook aandacht voor artiesten die nu belangrijk zijn voor de LHTBI-community, zoals Troye Sivan. Het muzikale programma is de afsluiter van de Pride week op televisie. Welk van de bovenstaande films, documentaires en andere programma’s ga jij zeker kijken? Laat jou reactie achter onder dit bericht.

Latest Reviews

Ook interessant
Ben jij klaar voor een elitaire horror film? De Suspiria trailer is en hier te zien
Suspiria Trailer