De connectie tussen de LGBTQ gemeenschap en televisie komt aan bod in Visible: Out On Television
Bron: Apple TV Plus | Visible: Out On Television

Visible: Out On Television laat tv geschiedenis zien

De connectie tussen de LGBTQ gemeenschap en televisie komt aan bod in Visible: Out On Television

De streaming diensten weten voor een grote diversiteit te zorgen. Als kijker krijg je de verschillende aspecten van de LGBTQ gemeenschap te zien. Voor de nieuwe speler Apple TV Plus tijd om . Eerder werd de titel: ‘Visible: Out On Television’ door Apple gelanceerd. In dit blog bericht zal ik laten weten hoe ik over deze bijzondere serie denk.

Voor Apple is de nieuwe streamingdienst een plek om originele content te lanceren. Sinds 14 februari 2020 zijn de vijf afleveringen van ‘Visibile: Out On Television’ te zien. De televisie geschiedenis en de LGBTQ gemeenschap in de spotlight gezet. Want om representatie op beeld te krijgen, wel er hard geknokt. De maand juni staat in het teken van Pride Month. Voor jou het juiste moment om in de geschiedenis van de LGBTQ gemeenschap en televisie te duiken.

In iedere aflevering wordt er op een andere manier stil gestaan bij de ontwikkeling van de LGBTQ gemeenschap op het kleine scherm. Zoals ik hierboven al aangaf, het is niet vanzelf gekomen. Voor mij als homoseksuele man van dertig jaar, is het duidelijk dat er in de loop der tijd veel is veranderd. Toch is het te vaak vanzelf sprekend dat LGBTQ personages in films en televisie zijn te zien.

Wat krijgt de kijker in de Apple TV Plus serie te zien?

Wat mij betreft kan is er genoeg ruimte voor verbetering. Vooral op film gebied kunnen filmstudio’s een hoop veranderen. Denk aan het normaliseren van LGBTQ personages. Voor humor is de LGBTQ gemeenschap wel goed. Op televisie zijn er grote stappen gezet. Dat krijg je ook te zien in ‘Visible: Out On Television’. Hoewel je eerst terug gaat in de tijd. Zodat je weet hoe bepaalde veranderingen tot stand zijn gekomen.

Aan de hand van verschillende fragmenten van televisie series en karakters, krijg je in aflevering 1 te zien hoe het er aan toe ging in de jaren ’70. Je kon als homoseksuele man of vrouw niet uit de kast komen, dan stopte je carrière vrijwel direct. Ook deden de zenders er alles aan om kijker niet voor het hoofd te stoten. Dat is nog het geval, ook al zijn de zenders nu ruimdenkender. Het was niet mogelijk om twee mannen zoenend in beeld te laten zien. De regels waren streng, en weinig was mogelijk.

Om vooruit te komen werd er hard gevochten. Verschillende namen en televisie programma’s moesten de deur op een kier zetten. Ook al lukt dat niet altijd. De televisie kijker kon niet om de HIV/Aids epidemie heen. Daarbij wordt de televisie kijker al jaren voorzien van informatie. In de vijf afleveringen komen deze punten voorbij

De serie Visible: Out On Television laat de strijd op beeld zien

Er wordt een goed beeld gegeven met televisie beelden en commentaar. Dat kunnen de hoofdrol spelers zelf zijn, zoals een Ellen DeGeneres. De verschillende gezichten binnen de LGBTQ gemeenschap komen aanbod. Van de jongere tot de oudere generatie. Stuk voor stuk hebben zij bijgedragen aan de verbetering.

Voor mij is de balans heel erg goed. Dankzij de originele beelden, krijg je een goed beeld wat er toen speelde. Daarbij is het heel goed om te zien hoe de beelden bij andere mensen over komen. Voor jou hoeft dat niets te betekenen, toch kan het een ander ontroeren. Want je ziet een persoon in beeld waar jij op lijkt. De makers van ‘Visible: Out On Television’ weten het gevoel goed over te brengen.

Waardoor ik bepaalde series nog meer ga waarderen. De vanzelfsprekendheid is er bij mij vanaf. Zoals bijvoorbeeld de ‘Golden Girls’. Op televisie wordt dat de hemel in geprezen, alleen wist ik niet waar dat vandaan kwam. Voor mij voelt de Apple TV Plus serie aan als een goede geschiedenisles. De informatie wat je moet weten krijg je te zien. En wordt op een entertainment rijke manier gepresenteerd. Ook heeft het mij duidelijk gemaakt, dat er nog veel moet gebeuren. Bepaalde groepen komen ruim aan bod, en andere worden bijna overgeslagen.

Latest Reviews