Wanneer ben je volwassen?

Als kind krijg je de vraag: Wat wil je worden als je later groot bent? Volwassen?

Aan iedereen wordt als kind gevraagd wat je wilt worden als je later groot bent.
Dan kan je natuurlijk antwoorden met brandweer, politie of een ander praktisch beroep.
Wat je niet hoort is dat iemand groot of volwassen wilt worden.
Ik keek als klein jongetje met spanning naar de toekomst, want hoe zou het zijn om volwassen te zijn?

De jaren gaan voorbij en het magische getal 18 komt dichterbij. Jij moet je verantwoordelijkheid nemen met alles wat je doet, beslist of kiest. Eén van de vaak gemaakte opmerkingen is dan ook dat jij je als achttien jarige moet gedragen naar je leeftijd. Je volgt een opleiding om je voor te bereiden op de toekomst, en hoopt dat je genoeg geld verdiend om je boodschappen en vaste lasten te betalen. De ene ouder begint er eerder mee dan de ander, maar je moet soms vanaf je zestiende of achttiende je eigen rekeningen en andere vaste lasten gaan betalen.
Dan moet je tijdens je opleiding een bijbaan nemen, want anders kan je geen leuke dingen doen. Maar ben je dan al niet heel volwassen bezig?

Hoe moet je volwassen zijn?

Hoe moet jij je gedragen naar je leeftijd?

In de jaren die na mijn achttiende verjaardag vroeg ik mij steeds af wanneer ik mij volwassen zou voelen.
Want je wordt ouder, doet levenservaring op en probeert zoveel mogelijk ‘volwassen’ beslissingen te nemen.
Op dit moment ben ik zevenentwintig en moet mij als een volwassenen gedragen. Alleen stel ik mezelf nog steeds de vraag wanneer ik volwassen ben? Er is geen standaard voor het zijn van volwassenen.
Je bent wie je bent, en dat heeft met je persoonlijkheid te maken hoe volwassen je bent.

Zelf heb ik niet zoveel met het labeltje ‘gedragen als een volwassene’. Ik leef mijn leven en doe wat ik leuk vind. Tussendoor werk ik, probeer een sociaal leven te onderhouden met vrienden en familie. En dat alles vind ik al volwassen genoeg. Mijn conclusie is dan ook dat jij je leven kan leiden als volwassene maar wel kan genieten. Het hoeft niet saai te zijn als je boven een bepaalde leeftijd komt.

Latest Reviews

Ook interessant
Televisie blog Review
Janzen en Van Dijk de remake van Let’s Get Married?