Wat gebeurde er on demand in 2018?

Het speelveld op on demand in 2018 is vrij rustig, maar er komt meer concurrentie kijken in 2019

Voor consument wordt het steeds lastiger om een keus te maken waar zij een abonnement voor afsluiten. Natuurlijk heb het over on demand in 2018. Want in de loop van het afgelopen jaar maakte een aantal filmstudio’s bekend dat zij aan de slag zouden gaan om een concurrent van Netflix te lanceren.

Het speelveld op on demand in 2018 is vrij rustig, maar er komt meer concurrentie kijken in 2019
Bron: GIPHY | Warner Bros

Dan heb ik het alleen nog maar over de internationale markt. Want naast Netflix, Amazon Prime en Hulu. Zijn er ook een aantal nieuwe spelers die in 2019 hun opwachting maken. Zo komt Warner Bros met een streamingdienst waar alles content van de studio op te zien is. Nu hebben zij er al één dat de focus heeft op de superhelden van DC Comics. De concurrent, Disney is niet van plan om achter te blijven en heeft hele grote maatregelen getroffen om eind 2019 met ‘Disney+‘ te komen.

Het speelveld op on demand in 2018 is vrij rustig, maar er komt meer concurrentie kijken in 2019
Bron: GIPHY | Disney

De lancering van de streamingdienst is nog niet in zicht, maar achter de schermen worden er al grote stappen gezet. Zo nam de mouse house de entertainment-tak van ‘20th Century Fox‘. Waardoor je films als ‘Avatar’, ‘X-Men’ en ‘Alien’ ook kan gaan bingewatchen bij de nog te lanceren dienst.

Uit een onverwachte hoek, of misschien niet al te onverwacht, komt Apple met grote plannen. Zij zijn net als de andere nog uit te rollen streaming diensten van plan om met eigen content te komen. Nu moet Apple het hebben van de huur en verkoop van series en films. Vandaag de dag stel je als filmstudio niets voor als je geen eigen streamingdienst hebt gelanceerd.

In Nederland waren er een aantal grote ontwikkelingen als het om on demand in 2018 gaat

In Nederland waren er een aantal grote ontwikkelingen als het om on demand in 2018 gaat
Bron: GIPHY | Videoland

Dat waren een aantal ontwikkelingen die betrekking hadden op on demand in 2018. Dit is niet het enige wat er gebeurde, want in Nederland was er ook genoeg ontwikkeling te zien. De grote speler is Videoland. Zij zijn de Nederlandse tegenhanger van Netflix en daar gaat ook het één en ander veranderen.

RTL maakte eerder in 2018 bekend dat zij RTL XL en Videoland samen willen voegen. Nu kan je al een week vooruit kijken als het om bepaalde programma’s gaat. Sta er niet raar van te kijken als in de loop der tijd één app en site komt waar je terug kan kijken. Alleen hangt er natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Daar krijg je wel een hoop exclusieve content voor terug, zoals ‘Temptation Island VIPS’.

In Nederland waren er een aantal grote ontwikkelingen als het om on demand in 2018 gaat
Bron: GIPHY | Hayu

Er kwamen ook een aantal nieuwe spelers op het veld dat on demand in 2018 heet. Het gaat niet om en breed aanbod van content, zodat zij een zo groot mogelijk publiek aanspreken. ‘Horrify’, ‘Withlove’ en ‘Hayu’ hebben een bepaald genre dat zij vertegenwoordigen. Als het om horror gaat moet je bij ‘Horrify’ zijn, bij ‘Withlove’ moet je voor de romantische films en series zijn.

Maar ‘Hayu’ is er voor de reality televisie fans. De studio dat achter de reality streamingdienst ‘Hayu’ zit is NBC Universal International. Mocht je een abonnement willen afsluiten. De prijs van de drie on demand diensten liggen tussen de €5,95 en €6,95.

Weet jij als consument waar je op on demand in 2018 nog terecht kan?

Als je alles bij elkaar op telt is er voor ieder wat wils. Als je naar Nederlandse series of films wilt kijken kan je bij Videoland terecht. Maar er komt ook een hele hoop content bij de andere streaming diensten zoals Netflix. Het grote probleem van dit alles, is dat je als consument op een bepaald moment niet meer weet, wat je waar kan gaan kijken. Je kan bij iedere dienst een abonnement afsluiten, dan kan je er een extra baan bij gaan nemen.

Tot nu toe zijn de grootste spelers Netflix en Videoland in on demand in 2018. Als je over een jaar weer gaat kijken wat er te bieden is, dan kan het speelveld er heel anders uitzien. Het is alleen wachten tot dat de eerste diensten omvallen, en de grootste blijven staan. De content moet anders zijn en de rechten van boeken, oudere films en meer is een ware oorlog geworden.

Bij welke on demand diensten heb jij een abonnement? En ben jij van plan om te kijken bij bijvoorbeeld een ‘Disney+’ of een dienst van Warner Bros als het wordt uitgebracht? Deel je mening over deze grote ontwikkeling hieronder. Of via de bekende wegen als Instagram en Facebook.

Latest Reviews

Ook interessant
Must See List: August