Wat maakt The Handmaid’s Tale tot een meesterlijke serie?

Waarom mag je de serie The Handmaid’s Tale niet missen?

Waarom mag je de serie The Handmaid's Tale niet missen?
Bron: GIPHY | The Handmaid’s Tale

Toen de eerste twee seizoenen van ‘The Handmaid’s Tale’ uitkwamen was ik niet direct enthousiast. Ook niet na het zien van de trailer had ik niet de behoefte om de serie op te zetten. Omdat je met het zien van die beelden geen goed beeld krijgt van wat voor serie het precies is. Met mijn abonnement op Videoland op zak had ik de kans om voorzichtig te starten aan deze hit serie.

In Amerika wordt ‘The Handmaid’s Tale’ op de on demand dienst ‘Hulu‘ uitgebracht, en wist met het eerste seizoen flink wat prijzen te winnen. Vele houden Netflix in de gaten met wat er online komt, maar deze serie mag en kan je niet over het hoofd zien. Want het is geen platte serie, waarbij het alleen om één ding gaat. Er zitten meerdere lagen in.

In dit bericht wil ik je mee nemen en vooral laten zien waarom deze serie het kijken meer dan waard is. Het is niet voor niets dat het publiek, recensenten en andere critici ‘The Handmaid’s Tale’ hebben omarmt. Mocht je bewegende beelden willen zien? Kijk dan hierboven naar de trailer van het eerste seizoen. Lees daarna snel verder waarom je deze moet hebben gezien.

Vanaf de eerste minuut dat je naar ‘The Handmaid’s Tale’ kijkt wordt je in het bizarre verhaal getrokken. De eerste scene zet direct te toon en beloofd veel goeds voor het eerste seizoen. Wat de makers heel goed doen is je naar het onbekende kijken. Als je van te worden geen research hebt gedaan, krijg je in de loop van het eerste en later in het tweede seizoen mee wat er precies aan de hand is.

De spanning in The Handmaid’s Tale zorgt er onder andere voor dat je blijft kijken

De spanning in The Handmaid's Tale zorgt er onder andere voor dat je blijft kijken
Bron: GIPHY | The Handmaid’s Tale

Wat ook een groot onderdeel van ‘The Handmaid’s Tale’ is de constante spanning die je voelt en ziet. De verschillende dames die als baby machines worden gebruikt, is het normale leven afgenomen. Zij moeten naar andere luisteren, en wanneer zij dat niet doen volgen er maatregelen. Wat June doet is het opzoeken van de grens. Wat kan zij doen om alles te onderzoeken, zonder dat zij er straf voor krijgt.

Hoe onwerkelijk de serie ook is, het is afkomstig van een boek dat in 1985 al is geschreven. De schrijfster Margaret Atwood schreef het boek met een fictief beeld van de toekomst. Het meest bizarre is misschien dat het in sommige opzichten heel dichtbij de werkelijkheid van nu komt. De politiek in Amerika is veranderd, doordat er iemand president is geworden die verschillende dingen roept en schreeuwt.

Je zou denken dat de karakter in ‘The Handmaid’s Tale’ platte karakters zijn. Maar niets is minder waar, want de meest irritante en kwaadaardige karakters hebben meerdere kanten. Dat is heel goed gedaan in de serie. Waardoor je met sommige karakters een haat/liefde relatie krijgt. Het ene moment kan jij hen wel wat aan doen, terwijl het andere moment snap je waarom iemand op een bepaalde manier handelt.

Tijdens het kijken naar het eerste seizoen, is er een mogelijkheid dat je niet kan stoppen met kijken. De serie is zo in elkaar gezet dat het onder je huid kruipt. Dankzij de spanning wil je weten hoe het voor de verschillende karakters verder gaat. Ook de manier waarop de makers alles in beeld brengen maakt de serie een genot om naar te kijken. Zij gebruiken het licht om iets op een bepaalde manier duidelijk te maken. Van bijvoorbeeld hoop of als er gevaar dreigt te komen.

De makers van The Handmaid’s Tale zorgen voor meerdere lagen in de serie

De makers van The Handmaid's Tale zorgen voor meerdere lagen in de serie
Bron: GIPHY |The Handmaid’s Tale

Het draait niet alleen om de dames die worden gebruikt om kinderen te krijgen. De mensen die de macht krijgen zijn streng gelovig en gebruiken teksten uit de bijbel om iets duidelijk te maken. Ook wordt het gebruikt om iets wat niet door de beugel kan, voor hen recht te trekken en als ‘normaal’ te zien.

Daar komt de manier waarop zij naar seksualiteit en andere geloven kijken bij. Het gaat terug in de tijd, alsof je in de middeleeuwen leeft. Want als je als vrouw lesbisch bent dan kan dat je dat met je leven moeten betalen. Andere geloven zijn ook uit den boze. Deze manier van denken past niet bij de manier waarop ik in het leven sta. Waardoor het bij sommige afleveringen heel dichtbij komt. Na sommige afleveringen bleef ik er mee bezig.

Alsof er een dreiging is dat het ooit werkelijkheid zou kunnen worden. Op de één of andere manier beangstigd mij dat een beetje. Dat neemt niet weg dat ik met heel veel plezier kijk naar ‘The Handmaid’s Tale’. Er is natuurlijk wat aan te merken op de serie. Je volgt June en de andere Handmaid’s die verzeilt raken in de meest bizarre situaties. Alleen miste ik alleen de opstand van de dames. Dat duurt erg lang voordat je een verschuiving ziet in hoe ver zij alles toe laten.

Latest Reviews

Ook interessant
De superhelden van 2017 #1