Welke genres domineerde in 2018?

Er kwamen genoeg films uit maar welke genres domineerde in 2018?

In een ander bericht waar ik terug blik op het filmjaar, waren de tien best bekeken films van 2018 te vinden. Dat betekend niet dat er direct een hype wordt gecreëerd. Met andere woorden: welke genres domineerde in 2018? Er is een breed scala aan films uit gekomen en hieronder bespreek ik de genres die voor de meeste hype zorgde!

Avengers: Infinity War - Er kwamen genoeg films uit maar welke genres domineerde in 2018?
Bron: GIPHY | Avengers: Infinity War

De meest duidelijke genre domineerde in 2018 was: de superhelden franchise. Het scoorde gigantisch en zorgde ook voor de meeste hype. Er staan mensen in rijen om de bioscoop zalen in te komen. Plus wanneer er een trailer of ander nieuws naar buiten wordt gebracht, dan staan de nieuwsreporters klaar. Zij willen iedere scheet vast leggen, zodat de lezers het laatste nieuws niet hoeven te missen.

Een groot voorbeeld was ‘Avengers: Infinity War‘. De film wist meer dan 2 miljard dollar te verdienen, maar daarbij komt ook de hele slimme strategie van Disney en Marvel. Want de Russo Brothers zorgde er namelijk voor, dat zij de fans de grote geheimen niet gingen verklappen. Want anders zou Thanos met zijn vinger knippen.

Daarna is ‘Black Panther‘ een goed voorbeeld. De film wist de superhelden fans op de wenken te bedienen. Er was ook een groot publiek dat normaal gesproken niet in aanraking kwam met dit genre. Het had een duidelijke boodschap. De filmde de wereld een spiegel voor houden, hoe het omgaat met de mede mens. Vlak ‘Venom’ niet uit, Sony Pictures laat zien dat deze anti-held een groot publiek naar de bioscopen weet te krijgen.

Welke genres domineerde in 2018? Animatie was daar zeker één van!

Spider-Man Into The Spider-Verse - Welke genres domineerde in 2018? Animatie was daar zeker één van!
Bron: GIPHY | Spider-Man Into The Spider-Verse

Een mooi bruggetje is animatie. Want onder de superhelden genre, lanceerde Sony Pictures samen met Marvel ‘Spider-Man: Into The Spider-Verse‘. Animatie wist een groot publiek aan te spreken en dat genre domineerde in 2018. Voor landen in Azië, is dit niet zo heel vreemd. Toch wordt in het Westen een animatie film als snel gemaakt voor kinderen.

Terwijl er humor voor alle leeftijden in zit, plus dat het soms aan de grove kant kan zijn. Met de animatie superhelden film, hoopt Sony Pictures te kunnen laten zien, dat zij mensen in Europa en Amerika enthousiast kunnen krijgen voor een animatie film. Het is een eerste stap, waarmee zij de gedachten van de mensen stapje voor stapje aanpassen.

Een terugkerende familie ‘Incredibles 2‘ wist na veertien jaar een heel nieuw publiek aan te spreken. De film staat hoog in de meest bekeken film van 2018. En laat zien je verschillende generaties naar de bioscoop kan krijgen. Andere studio’s deden ook een duid in het zakje als het om deze genres domineerde in 2018 gaat. Want Warner Bros, Illumination Entertainment en Sony Animation wisten hun eigen handtekening te zetten onder de film. Waarmee de verschillende studio’s ieders een unieke stijl laten zien.

De musicals horen ook in de lijst met met de genres domineerde in 2018

The Greatest Showman - De musicals horen ook in de lijst met met de genres domineerde in 2018
Bron: GIPHY | The Greatest Showman

Wat mateloos populaire genre was en zeker past bij de genres domineerde in 2018 waren musicals of muzikale films. Zo kwamen ‘The Greatest Showman‘, ‘Mamma Mia: Here We Go Again‘, ‘A Star Is Born‘ en ‘Bohemian Rhapsody‘ uit. Dat is een best rijtje voor 2018. Niet iedere film was een schot in de roos, toch wist zij stuk voor stuk een groot publiek naar de bioscoop te krijgen. Of de voorganger was goed en zat nog goed in het geheugen. Of de soundtrack was zo goed dat je de film wel moest zien.

Dat laatste was zeker van toepassing bij ‘The Greatest Showman’ en ‘Bohemian Rhapsody’. Voor ons in Nederland kwam de film pas in 2018 uit, dus mag hier met de overzichten mee worden genomen. Ik kreeg bij een aantal scenes kippenvel, en een gigantische brok in m’n keel. De soundtrack was geweldig en niet voor niets stond het weken lang boven aan de iTunes lijst.

Datzelfde geldt voor ‘Bohemian Rhapsody’, de muziek van Queen is legendarisch. En dat in combinatie met het verhaal van Freddie Mercury, kan niet anders dan een succes zijn. Voor 20th Century Fox een gigantische win. Zeker nu zij begin 2019 onderdeel van Disney worden.

Vlak de horror films niet uit, want ook de tak van genres domineerde in 2018

A Quiet Place - Vlak de horror films niet uit, want ook de tak van genres domineerde in 2018
Bron: GIPHY | A Quiet Place

Als laatste zijn de horror films aan de beurt. Daar kon je in 2018 ook niet om heen. Er kwamen een hele hoop titels uit, de één was een ware hit. Terwijl de ander het moest doen met een hele slechte recensie. De makers van de films proberen alles uit de kast te halen om je naar de bioscoop te krijgen. Dat lukt aardig, met dank aan James Wan. Een aantal jaar geleden begon hij met andere andere ‘Insidious’ en ‘The Conjuring‘. De highbrow horror werd mateloos populair.

Dit jaar kwamen daar de titels ‘The Nun‘, ‘A Quiet Place‘, ‘Hereditary‘ en op Netflix ‘Bird Box‘ bij. Allemaal titels die geen standaard slager film zijn. Daar is niets mis mee, op z’n tijd is dat ook lekker om naar te kijken. De films die hierboven staan, zijn ook direct films waar je van moet houden. Met ‘The Nun’ hoopte Warner Bros een nieuwe spin-off film als succes neer te zetten. Dat lukte, want wie wilde niet zien hoe een non de mensen in de kerk de stuipen op het lijf jaagde.

Er werd gebruik gemaakt van elementen in ‘A Quiet Place’ en ‘Bird Bord’. De één deed dat met geluid en de stilte. Terwijl bij de andere film, konden de karakters van de film niet kijken. Voor mij werkte het bij ‘A Quiet Place’ het best. Je wordt in het verhaal gezogen en leeft mee met wat er op het scherm gebeurd. Met dit soort creatieve en goed werkende elementen wist horror zich tussen andere de genres domineerde in 2018 te mengen.

Latest Reviews

Ook interessant
Verbouwen