Zorgt Black Panther’s Oscar nominatie voor verandering?

Er wordt neergekeken op Superhelden film, maar zorgt de Oscar nominatie voor verandering?

Er wordt neergekeken op Superhelden film, maar zorgt de Oscar nominatie voor verandering?
Bron: GIPHY | The Academy Awards – Oscars

In de loop van afgelopen dinsdag maakte de organisatoren van de Oscars bekend welke films kans maken op het felbegeerde beeldje. Er zijn 24 categorieën maar de grootste categorie is ‘Best Picture’. Waarmee je als film kan laten zien dat jij misschien wel de film van het afgelopen jaar bent. Een verrassende titel tussen de nominaties is Black Panther. Kan de Oscar nominatie voor verandering zorgen in de toekomst?

Om duidelijkheid te scheppen over deze categorie, wil ik de rest van de genomineerden met je delen. De volgende films maken kans op een Oscar: Black Panther, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, The Favourite, Green Book, Roma, A Star Is Born en Vice. Het is een mooie lijst geworden, waar een aantal grote favorieten kans maken op de prijs der prijzen.

Je zou denken dat de stemmers naar alle films kijken, en stemmen op de film dat de beste kwaliteit heeft. Dat is niet het geval, want de makers van de films, moeten een campagne gaan voeren om de film in de spotlight te zetten. Dat hebben de makers van ‘Black Panther’ eerder in 2018 gedaan. Zij hebben de stemmers uitgenodigd voor een screening. Waar duidelijk werd gemaakt over de boodschap en het verhaal. Zodat de stemmers de film in het geheugen hebben staan.

Zorgde The Dark Knight’s eerdere Oscar nominatie voor verandering?

Black Panther - Zorgde The Dark Knight's eerdere Oscar nominatie voor verandering?
Bron: GIPHY | Black Panther

Dat moet hebben gewerkt, want ‘Black Panther‘ is één van Marvel’s films dat een nominatie wist te bemachtigen bij de Oscars. Kevin Feige kan in zijn handen wrijven, want hij wist met ‘Avengers: Infinity War‘ een nominatie te bemachtigen voor ‘Best Visual Effects’. Daarnaast zijn er ook nominaties voor ‘Original Score’, Original Song’, ‘Production Design’, ‘Costume Design’, ‘Sound Editing’, en ‘Sound Mixing’. Genoeg mogelijkheden om een Oscar mee naar huis te nemen.

Een andere opsteker is er voor Sony Pictures en Marvel, want ‘Spider-Man: Into The Spider-Verse‘ is genomineerd in de categorie ‘Animated Feature Film’. De nominaties zijn heel erg leuk, maar gaat zo’n Oscar nominatie voor verandering zorgen? Ik vraag het mij af, want in de geschiedenis is veel kritiek geweest.

In 2008 kwam ‘The Dark Knight‘ uit waarin Heath Ledger de bekende rol van de Joker speelde. De fans waren woest, want de film scoorde heel goed. Maar wist geen nominatie in de ‘Best Picture’ categorie te krijgen. Daarmee lijkt steeds duidelijker te worden dat je het spel goed moet spelen. Ik weet bijna zeker dat ‘Black Panther’ niet gaat winnen, maar zou een superhelden film in de toekomst kans kunnen maken?

Op animatie gebied had ik verwacht dat ‘Aquaman‘ een nominatie zou kunnen krijgen, dat is niet gebeurd. Toch maakt een binnenkort uitkomende DC Comics film toch zeker kans. Want ‘The Joker‘ komt later in 2019 uit, en heeft een aantal elementen die voor de nodige nominaties kunnen zorgen. Acteur Joaquin Phoenix heeft zijn connecties, want in het verleden was hij meerdere malen genomineerd. Ook de aanpak van de makers, kan er voor zorgen dat de stemmers geïnteresseerd zijn om de film of acteur te nomineren.

De verschillende filmstudio’s moeten het goed en groot aanpakken om de aandacht te trekken

Wonder Woman - De verschillende filmstudio's moeten het goed en groot aanpakken om de aandacht te trekken
Bron: GIPHY | Wonder Woman

Het eerste deel van ‘Wonder Woman‘ kreeg geen nominatie, misschien wilde Warner Bros het er niet te dik op leggen. Maar ‘Wonder Woman 1984‘ gaat terug in de tijd waarin HIV en Aids zich over de hele wereld verspreidde. Als de makers de jaren ’80 op een goede manier weten te verwachten, plus dat Diana de steun voor de LGBTI+ laat zien. Kan de film in 2021 een mogelijke nominatie ontvangen.

Aan Marvel’s kant komen ‘Captain Marvel‘ en ‘Avengers: Endgame‘ uit. De eerste solo film waar een vrouwelijke superheld de hoofdrol in speelt, wordt ‘Captain Marvel’ al aangeprezen als de Her-o. Met andere woorden zij kunnen de vrouwen kaart trekken en daar op in gaan zetten. Als de visuele effecten bij ‘Endgame’ heel goed zijn, kan de film volgend jaar mogelijk een nominatie verwachten in de ‘Best Visual Effects’ categorie.

Of de Oscar nominatie voor verandering gaat zorgen, is een grote vraag. Wat voor de filmstudio’s een opsteker is, is dat zij met een grote en goede aanpak voor een nominatie kunnen zorgen. Zolang er een goed verhaal in de film zit, de effecten goed zijn of er een boodschap met de film wordt overgedragen.

Latest Reviews